Fundacja

Fundacja Orła Białego powstała w 2003 roku, głównym jej celem jest krzewienie idei przedsiębiorczości, między innymi poprzez promowanie polskich produktów w  kraju i zagranicą, wspomaganie lokalnych inicjatyw społecznych, kulturalnych i sportowych.

Fundacja, przy pomocy kapituły, w której zasiadają wybitni przedsiębiorcy, ekonomiści i naukowcy, nadaje Godło  „Orła Białego”. Otrzymują je osoby  zasłużone dla rozwoju kultury, sportu  oraz samorządności w Polsce. Nagradzani są ludzie wyjątkowi, o nieskazitelnym wizerunku, którzy służą społeczności lokalnej. Kapituła wskazuje również firmy, które są nagradzane za ich innowacyjność, dynamiczny rozwój i pozycję na rynku, oraz instytucje za rzetelność i dbałość o obywatela.

Fundacja stara się, by Godło  „Orła  Białego” miało należną rangę, cieszyło się należnym prestiżem, szacunkiem i autorytetem , zarówno wśród laureatów – producentów, urzędników, ludzi kultury, nauki i sportu jak i wśród mieszkańców.

Godło „Orła  Białego” to najlepsza wizytówka firmy, urzędu, symbol jej profesjonalizmu i rzetelności.

Co dwa lata Fundacja przydziela nie więcej jak 15 statuetek Godła  „Orła Białego”. Powołana przez Fundację Kapituła rozpatruje kandydatów do tytułu spośród 70 propozycji zgłoszonych przez władze Fundacji. Preferowane są firmy i instytucje które są obecne na rynku i aktywnie działają przynajmniej od 10 lat, nie mają trudności finansowych, odnoszą sukcesy rynkowe, słyną z rzetelności kupieckiej, a  ich wyroby są  wysokiej jakości.

Statuetki Godła „Orła Białego” wykonane z brązu, na podstawie z marmuru, symbolizują Orła wznoszącego się do lotu, a w  tle jest zarys mapy Polski.

Losowe zdjęcia